Dan koe 13.9.2014 Iisalmessa

13.9.2014

Kaunis syyslauantaipäivä sai arvoisensa päätöksen, kun suuri urakka oli viimein takanapäin: tähänastisista tämä oli se merkittävin ja sain pukea päälleni jotain mistä olin haaveillut jo alusta alkaen. Olen nyt musta vyö! Olin yksi noista miehistä ja naisista jotka olivat saaneet kunnian osoittaa olevansa valmis ottamaan seuraavan ison askeleen -- "valmistaudu kohtaamaan itsesi" sanoi opettaja. Saatesanojen jälkeen tiesin, että tänään oli annettava kaikkensa.

Aikaisen aamun jännittynyt tunnelma rikkoutui kun alkupuheet oli pidetty ja ensimmäinen "huomio" komento kajahti salin läpi, kello näytti vähän yli 9. Se oli merkki siitä että koetus on nyt alkanut. -Muyae- oli teknisen osaamisen näyttöä ja kamppailua itsensä kanssa - terävästi, nopeasti ja voimakkaasti - korealaiset komennot tekniikoista ohjasivat kokelaiden liikkeitä ja tekniikoiden valmistuttua vain huudon kovuus erotti meidät toisistamme. Muistan elävästi opettajani käskyn tehdä vielä kovemmin -  "tämä on dan koe, näyttäkää miksi olette täällä". 1,5h oli kulunut ja oli aika hengähtää; 5 minuuttia. Nopea eväs- ja juomatauko ja henkinen valmistautuminen soveltavaan osioon. Kysyin nopeasti miten kaverini jakselevat; tuntemukset hyvin samansuuntaiset ja ilmestys vähintänkin vertaansa vailla: koko joukko hikisiä ja puuskuttavia valkopukuisia, mutta kaikilla lannistumaton henki ja vieno hymy kasvoillaan. Tauko ohi ja etsin jälleen paikkani. Nyt meidät testatiin potkuissa, askelotteluissa ja liikesarjoissa. Kumarrus parille ja "jalkaa ilmaan", syke nousi nopeasti ja hikikarpalot alkoivat jälleen tuntua otsalla. "Ette ole rytmissä, tehkää uudelleen" tuo huomautus toistui valitettavan usein ja koko ryhmälle uusintakierros, niin tehtiin ja paljon muutakin seuraavan tunnin ajan. Kaikki opittu ja harjoiteltu taito oli nyt testissä, oli aika näyttää millainen kamppailija oikein olen. Hyppypotkut oli saatava niin lähelle vastustajaa kuin mahdollista, askelottelut sisällöllisesti ja teknisesti täydellisiä ja liikesarjat syklissä ryhmän kanssa virheettöminä. Tunnin kuluttua viimeiset liikesarjat oli saatu päätökseen ja vuorossa ensimmäinen tauko!

Tovi aikaa ruokailla ja vaihtaa kuulumisia kokelaiden kanssa. Tauon aikana käsiteltiin kokeen kirjalliset osiot – kokelaiden ajatusmaailma suhteessa lajiin,seuraan ja yhteisöön. Opettajan vastuu on nähdä oppilaansa olevan oikealla tiellä, siksi oli aika nähdä kokelaiden mieleen ja selvittää millaisia ihmisiä heistä on kasvanut taekwondon tien varrella. Osan kokelaista olen saanut tuntea jo usean vuoden ajan ja heistä on kasvanut hyviä ystäviä sekä lajin sisällä että ulkopuolella. Opettajammekin tiesi tämän.

Ajatteluni katkaisi komento kokeen jatkumisesta, oli aika siirtyä seuraavaan osioon: -Musool- tarkoitti taekwondon ottelu- ja itsepuolustusosiota. Varustus osiossa oli suojautua "päästä varpaisiin" kuten taekwondo-ottelussa on tapana. Osioon johdateltiin potkujen vaihdolla ottelumaiseen tyyliin ja kokeen lopussa meitä odotti kamppailutilanne – 1 vastaan kaikki muut, jokainen vuorollaan. Tiesin olevani väsynyt mutta periksi ei voinut antaa. Tähän asti päivän koetus oli ollut erilaisten fyysisten, teknisten ja sovelluksien testausta mutta kamppailijan lannistumaton henki oli jatkuvasti läsnä. Nyt oli viimeistään kohdattava oma itsensä - kuinka kauan henkisesti jaksan taistella kun vastassa on joukko dan kokelaita. "Sijak!" Oli jälleen merkki aloittaa ja huuto raikui kun kokelaat taistelivat! Kun oma suoritus oli ohi ei jaloissa ollut enää voimia ja kaaduin silkasta väsymyksestä – se oli nyt sallittua. Opettajamme komensi osion päättyneeksi. Yhteinen kokoontuminen ja kumarrus. Mutta kaikki tiesivät että koe ei ollut vielä tässä. Luvassa oli vielä viimeinen osio – Taekwondonäytös.

Viimeisten viikkojen valmistelut ennen koetta olivat olleet tiivistä yhteistyötä, viestien, puheluiden ja mielipiteiden vaihtoa kokelaiden kesken. Tänään jokainen tiesi vastuunsa ja roolinsa näytöksessä. Nyt oli aika näyttää mihin kokelasryhmä yhdessä pystyisi. Väsymys tuntui, mutta energia ja adrenaliini virtasi jälleen kun kello näytti 15 ja näytöksen alkumusiikki kajahti soimaan. Näytökseen oli koottu Taekwondon kaikkia osa-alueita alkaen liikesarjoista askelotteluihin, itsepuolustukseen, otteluun ja näyttäviin potkuihin sekä tiestysti murskauksiin. Kaikille oli suunniteltu oma murskauskuvio joissa onnistuakseen oli osattava keskittyä ja pyrkiä ylittämään itsensä onnistuakseen. Kaikki onnistuivat! Näytöksen loppuhuipennus oli jokaisen kokelaan voimamurskaus mikä antoi näytökselle arvoisensa päätöksen. Koe oli ohi ja oli aika juhlistaa sitä onnitteluilla ja täytekakulla yhdessä kokelaiden, perheen- ja seurajäsenten kesken. Takana hieno päivä hienojen ihmisten kanssa! Kiitos siitä.

13.9.2014 Dan kokeen suorittaneet

• Simo Partanen 3 Dan