Opas uusille harrastajille

Miten aloitan?

• Harrastamisen voi aloittaa milloin vain tulemalla mukaan harjoituksiin tai kauden alussa pidettävällä starttikurssilla / tutustumisjaksolla.
  • Ilmoittautuminen tapahtuu nettilomakkeella.

Taekwondo lyhyesti

• Taekwondo on monipuolinen ja hyvä harrastus, jossa lapset oppivat noudattamaan sääntöjä ja kunnioittamaan muita harrastajia sekä saavat hyvän pohjan harjoitella mitä tahansa lajia myöhemmin.
  • Aikuisten kuntoilumuotona taekwondo on monipuolinen ja tehokas sekä myös oiva keino purkaa ja hallita stressiä.
  • Taekwondo on Koreasta lähtöisin oleva kansainvälinen urheilulaji, joka kuuluu olympiaperheeseen. Kilpailumuotoja ovat ottelu ja liikesarjat.
  • Iisalmen Taekwondossa opetuksen painopiste on harraste- ja kuntoliikunnassa, kilpaurheilussa toimimme kasvattajaseurana.
  • Laji tunnetaan erityisesti näyttävistä hyppy- ja kiertopotkuistaan, mutta myös monipuolisuudestaan.

Seuran sali

• Harjoitukset pidetään seuran omalla salilla.
  • Osoite: Antinkatu 10, 2. kerros, käynti pääoven kautta.
  • WC, suihku ja jalkojen pesupaikka löytyy portaista katsottuna oikealta.
  • Pukuhuoneet ovat saliin tullessa vasemmalla, ensimmäinen pukuhuone on tytöille/naisille ja kauempi pojille/miehille.
  • Seuran toimistossa voi hoitaa jäsenasioita harjoituksen jälkeen ja sieltä löytyy myös pieni varasto taekwondopukuja ja seura-asuja.
  • Seura huolehtii salin siivouksesta talkoovoimin itse eli pidetään paikat yhdessä siistinä. Siivousvälineet ja pölynimuri löytyy siivousnurkkauksesta. Auttaminen on salittua ja myös toivottua.

Salikäyttäytyminen

• Ennen harjoituksen alkamista pestään ja kuivataan jalat sekä poistetaan tai teipataan mahdolliset korut. Harjoituksissa tulee myös välttää kemikaalien ja hajusteiden käyttöä.
  • Salin käytävillä liikuttaessa käytetään sandaaleita tai sisäjalkineita.
  • Tatamille tultaessa tervehditään kumartamalla,  samalla muistutetaan itselle että nyt alkaa taekwondoharjoitus ja ylimääräiset ajatukset saa jättää tatamin ulkopuolelle. Myös ohjaajaa ja harjoitusparia kiitetään kohteliaasti kumartamalla.
  • Harjoitusvälineet palautetaan käytön jälkeen siististi ja nätisti omalle paikalleen.
  • Jokainen huolehtii omista tavaroistaan, seura ei vastaa esim. kadonneista arvotavaroista. Löytötavarat nostetaan salin aulassa sijaitsevalle hyllylle (huom. tyhjennetään aika ajoin)
  • Harjoituksen jälkeen tatamilta poistutaan ripeästi ja annetaan  keskittymisrauha mahdolliselle seuraavalle ryhmälle.
  • Salilla noudatetaan ja kunnioitetaan taekwondon perusohjeita (kunnioitus, käytös, kärsivällisyys, vaatimattomuus, uhrautuvaisuus, mielen ja kehon puhtaus) sekä seuran arvoja (kunnioitus, suvaitsevaisuus, yhteisöllisyys, positiivisuus, laatu).
  • Seuratapahtumat ovat päihteettömiä, ethän myöskään tupakoi  salin lähettyvillä.

Varusteet

• Harrastamisen voi aloittaa esim. t-paidassa ja urheiluhousuissa.
  • Puvun voi ostaa / tilata seuran kautta tai hankkia itse.
  • Puvun lisäksi suosittelemme kaikille henkilökohtaisten käsi-, sääri- ja alasuojien sekä hanskojen ja jalkapöytäsuojien hankkimista.

Jäsenmaksu

• Seura lähettää laskun ilmoittautumisen jälkeen sähköpostitse.
  • Harjoitusmaksut laskutetaan kuuden kuukauden jaksoissa ja jäsenyys on toistaiseksi voimassa oleva. Ilmoitathan jos et jatka harrastamista seuraavalla kaudella / laskutusjaksolla.
  • Harjoituksissa saa käydä tutustumassa maksutta tai jos pystyt käymään vain satunnaisesti niin voit maksaa myös kertamaksuna (ei sisällä jäsenmaksua).
  • Hinnasto on nähtävissa seuran internetsivulla.

Treenipassi ja taekwondopassi

• Ilmoittautumisen jälkeen saat seuralta treenipassin johon merkataan harjoituskäynnit ja muut kausikohtaiset merkinnät.
  • 8. Kup keltaisen vyön kokeen jälkeen saat sinikantisen taekwondopassin johon merkataan suoritetut vyöarvot, leiriosallistumiset ja muut lajitapahtumat.
  • Taekwondopassi on todistus suoritetuista vyöarvoista jos esim. myöhemmin jatkaa harrastamista toisessa taekwondoseurassa.

Vakuutus ja lisenssi

• Seuran jäsen- ja harrastusmaksut eivät sisällä vakuutusta.
  • Seura ei vastaa mahdollisista loukkaantumisista tai tapaturmista, joten harrastaja huolehtii itse omasta vakuutusturvastaan.
  • Seura suosittelee lisenssin ja vakuutuksen ostamista Suomen Taekwondoliitto Ry:stä.

Perustietoa harjoittelusta

• Ajankohtaiset harjoitusajat ja tapahtumat ovat nähtävillä seuran internetsivuita.
  • Harjoitus aloitetaan lämmittelemällä ja aktivoimoimalla keho- ja mieli tulevaan harjoitukseen.
  • Jokaisella harjoitusryhmällä on omat painotukset eri kohderyhmien mukaan.
  • Harjoituksen tekninen aihe, teho, fyysinen painotus (kestävyys, voima, nopeus) ja eri taito-ominaisuuksien kehittäminen vaihtelee harjoitusohjelmassa eri kausien mukaan.
  • Harjoituksen teho kasvaa loppua kohti ja lopussa tehdään loppuverryttely jossa syke ja keho palautellaan normaalitilaan.
  • Harjoituksen aikana on sallittua ja suositeltavaa juoda vettä.
  • Harjoituksen jälkeen kannattaa huolehtia riittävästä nesteen ja energian saannista sekä venytellä kevyesti.
  • Kehittyminen tapahtuu levossa, eli huolehdi riittävästä palautumisesta ja yöunen määrästä sekä syö monipuolisesti ja terveellisesti.
  • Seuran vuosiohjelma jakautuu kolmeen eri harjoituskauteen (kevät, kesä, syksy). Jokaisen kauden lopussa järjestetään vyökoemahdollisuus. Lisäksi jokainen kausi jakautuu kolmeen eri jaksoon (peruskuntokausi, valmistava kausi sekä vyökoekausi).

Taekwondon perussanastoa

• Charyot - asento (jalat yhteen)
  • Kyongne - kumarrus
  • Junbi - valmistaudu
  • Sijak - aloita
  • Baro - lopeta
  • Kuman - loppu
  • Tyro tora - käännös ympäri
  • Antsa - istu alas
  • Iroso - nouse ylös
  • Myongsang - mietiskely (meditaatio)
  • Maki - torjunta
  • Jireugi - lyönti
  • Chigi - isku
  • Chagi - potku
  • Seogi - askel
  • Kubi - seisonta
  • Kihap - huuto
  • Poomsae - liikesarja
  • Kyorugi - ottelu

Jäikö jotain kysyttä?

Lähetä palautetta tai ota meihin suoraan yhteyttä.